Поръчаните онлайн стоки могат да бъдат доставени, на посочения от купувача адрес, от куриерска фирма, в офис на куриер или в магазин на Престиж Аква ООД, според желанието на клиента.

Разходите за доставка, когато тя е до дома или офиса на клиента или до офис на куриер, се определят от куриерската фирма и се поемат от клиента.

Срокът за изпълнение на поръчка е oт 1 до 3 работни дни (зависимост от наличността в склада) с изключение на поръчките, направени в почивните или празничните дни, където срокът може да е по-дълъг.

Пратките се доставят от понеделник до петък между 09.00 и 18.00 часа и събота между 09.00 и 13.00 часа.

Някои населени места може да се обслужват от куриера по предварително фиксиран от него график.

Възможни са изключения при специални поръчки, когато срокът за доставка може да бъде по-дълъг от 3 работни дни.

Потребителят се задължава да осигури достъп и контактно лице, което да приеме и да заплати (ако все още не са) поръчаните продукти.

Ако клиентът (или упълномощено от него лице) не бъде намерен в уговореното време за доставка и не може да се установи връзка с него по телефона в момента на доставка, пратката се връща в офис на куриера до поискване от потребителя.

Престиж Аква ООД или представител на куриерската фирма се ангажират да уведомят потребителя по телефон или e-mail, ако се появят внезапни обстоятелства, възпрепятстващи навременното изпълнение на доставката.

В случай, че не може да изпълни поръчката, тъй като продуктът не е в наличност, Престиж Аква ООД ще информира клиента за тази ситуация.

Поръчаният артикул или артикули ще бъдат подобаващо опаковани, заедно с придружаващите ги документи.

Имате възможност да отворите пратката и прегледате артикулите , преди да платите на куриера.

Трябва да проверите съдържанието на пакета за съответствия на стоката със заявката, когато получавате пратката.

При нарушения във външния вид на стоката, възникнали при транспорта, трябва да се обърнете към куриера, който трябва да Ви състави протокол за увредена пратка.